Bakan Ersoy, turizm verileri ve restorasyon çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmde 2023’ün ilk 6 aylık rakamlarıyla gündemdeki konuları gündeme getirmek için basın mensuplarıyla toplantıya geldi.
Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda sunum eşliğinde yaptığı konuşmada Ersoy, Türkiye’de turizm alanında 2023 yılı için 60 milyon ziyaretçi hedefi belirlediklerini, ilk 6 ayda 22 milyon 945 bin ziyaretçi ağırladıklarını bildirdi. .
Depremin ve seçim sürecinin etkilerine rağmen turizm amacına ulaştıklarına işaret eden Bakan Ersoy, bu yıl gelir bazında belirledikleri 56 milyar dolarlık hedefin 21 milyon 7 bin dolarının ilk yarıda gerçekleştiğini kaydetti. Yılın.
Ziyaretçilerin ortalama kalış süresi ve kişi başı gecelik verilere ilişkin Ersoy, “2022’nin ilk 6 ayında yüzde 10,5 olan ortalama kalış süresi, 2023’ün ilk 6 ayında 9,9 geceleme oldu. Burada eksi yüzde 5,7 daralma var.Gelir tabanına baktığımızda kişi başı gecelik gelir geçen yıl ilk 6 ayda 89,2 dolar, 2023’ün ilk 6 ayında ise 99,9 dolardı. yüzde 11,9’luk bir artış var. Bu çok ama çok önemli bir rakam.” dedi.
“Türkiye, konaklama sektöründe sürdürülebilirlik sertifikası aşamasında birinci oldu”
Mehmet Nuri Ersoy, turizmde en değerli konunun pazar çeşitliliği olduğunu belirterek, son 5 yıldır Türkiye Turizmi Geliştirme Ajansı ve Bakanlık olarak bu konuda çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Yeni kaynak destinasyonların geliştirilmesi ve işlerin çeşitlendirilmesi konusunda çok önemli yatırımlar yaptıklarını belirten Ersoy, şöyle devam etti:
“Özellikle gastronomi, sağlık, eğitim, bisiklet, doğa, arkeoloji ve kültürel eserlerin ön plana çıktığı bir tanıtım yapıyoruz. Tüm bu doğal pazar ve eser çeşitliliğinde başarılı olabilmek için yoğun ve etkin bir turizm gerçekleştiriyoruz. ülke olarak tanıtım.Özellikle son yıllarda 200 ülkede tanıtım yapıyoruz.Sosyal medyaya, özellikle dijital pazarlamaya baktığınız zaman 5 yıl önce ilk 20’ye giremeyen Türkiye artık bu noktaya geldi. Go Turkey platformunda ikinciliği, TikTok’ta da üçüncülüğü elde etmeyi başardı.”
Bakan Ersoy, Michelin Rehberi’nin bu yıl İzmir ve Bodrum’u da değerlendireceğini belirterek, 9 Kasım’da gerçekleştirecekleri tanıtımda hem İstanbul hem de İzmir’de yıldıza layık görülen mekanların Çeşme, Alaçatı ve Bodrum’da açıklanacağını bildirdi. .
Sürdürülebilir turizm konusunda da hızla yol aldıklarını ve 4 bin 132 otelin sürdürülebilirlik belgesi aldığını anlatan Ersoy, “Türkiye artık konaklama sektöründe sahip olduğu prestij ile sürdürülebilirlik belgesi seviyesinde birinci sıraya geldi. biraz geç oldu ama herkesin önüne geçtik kısa sürede tüm segmente ulaştık sürdürülebilirlik sertifikasyon programını yaygınlaştıracağız.” dedi.
Kültür Yolu Şenlikleri bu yıl 11’e yayılacak
Ersoy, geçen yıl 7 ilde 362 farklı mekanda 4 bini aşkın etkinlikle 20 bini aşkın sanatçı ve 33 milyon seyircinin katılımıyla “Kültür Yolu Şenlikleri” yapıldığını kaydetti.
Festivallerin bu yıl 11’e yayılacağını belirten Ersoy, ilk festivalin 5-13 Ağustos tarihleri arasında Nevşehir’de “Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali”, “Trabzon-Sümela Kültür Yolu ve Erzurum Palandöken Kültür Yolu Festivali” yapılacağını söyledi. 19-27 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşti. açıkladı.
Bakan Ersoy, 9-17 Eylül tarihleri arasında Çanakkale’de “Troya Kültür Yolu”na, 16-24 Eylül tarihleri arasında Gaziantep’te “GastoraAntep Kültür Yolu”na, 16 Eylül-1 Ekim 23-30 tarihleri arasında Ankara’da “Başkent Kültür Yolu”na da değindi. Eylül’de Konya’da Müzik Festivali”, 30 Eylül-15 Ekim arasında İstanbul’da “Beyoğlu Kültür Yolu Festivali”, 14-22 Ekim arasında Diyarbakır’da “Sur Kültür Yolu Festivali”, 28 Ekim-Kasım ortası arasında İzmir’de “Efes” olduğunu belirtti. Kültür Yolu” ve “Antalya Kültür Yolu Festivali” 4-12 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek.
İstanbul’da olası depreme karşı Ayasofya’da 2. onarım çalışmaları başlatılacak
Ayasofya’nın cami olarak açıldığı günden bu yana 21 milyona yakın ziyaretçiyi ağırladığına işaret eden Ersoy, Ayasofya ile ilgili kapsamlı bir bilim kurulu kurulduğunu söyledi.
Mimar Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Can Binan, Prof. Dr. Suphi Saatci, Prof. Dr. Mustafa Erdik, Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın, Doç. Dr. Ahmet Güleç, Doç. Hasan Fırat Diker, Dr. Mehmet Selim Ökten ve İhsan Sarı’nın da hazır bulunduğunu kaydeden Ersoy, şunları söyledi:
“Bilim kurulunun yürüttüğü çalışmalar sonuca ulaşmaya başladı. Özellikle statik çalışmalar tamamlandıktan sonra vibrasyona karşı güçlendirme ile ilgili ikinci onarım adımına geçiliyor. Öncelikle beton harcı temizlenecek. dış cephe kurum onaylı onarım projeleri doğrultusunda.Daha sonra özellikle kubbelerde eskiyen kurşun yüzler kaldırılacak.Kubbedeki çatlakların kurşun altında tamiri ile ilgili çalışmalar yapılacak.Ardından kurşun örtü onarılıp tekrar birleştirilecek.Minarelerde de değerli bir çalışma yapılacak.Minarelerden ilki bilim kurulumuzun önerileri kapsamında sökülecek.İkinci Bayezid minaresinde de söküm çalışması yapılacak. Denetimli bir şekilde sökeceğiz.Zaran yerleri onarıp minareyi tekrar yerine takacağız.Şu anda bilim kurulumuz diğer minarelerde statik başta olmak üzere çalışmalarına devam ediyor.Bütün bu onarım çalışmaları sırasında Ayasofya’nın minaresi eski haline dönmeyecek. ziyarete ve ibadete kapalı, açık olacak.
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Kız Kulesi’nin restorasyonunda olduğu gibi bu haftadan itibaren yapılacak işlemler ve bilim kurulunun aldığı kararlara ilişkin raporların “ayasofyacami.gov.tr” adresinde düzenli olarak yayınlanacağını bildirdi. .
“Gevşeyen taşlar sağlamlaştırılacak ve sağlam bir şekilde yeniden birleştirilecek”
Ersoy, önümüzdeki ay Galata Kulesi’nde çevre güvenliğinin sağlanacağını, geçici vinç sistemleriyle dış cephedeki düzenlemelerin yeniden çalışılacağını kaydetti. Koni kısmen sökülecek, altındaki yapı onarılacak, kurşun külah da onarılıp yerine konulacak, ertelenen tadilat kısmını da bu haliyle bitirmiş olacağız” dedi. söz konusu.
Müze konseptinden sonra Galata Kulesi’nde ziyaretçi rekorunun kırıldığını vurgulayan Ersoy, “Ziyaretçi sayısı her geçen gün artıyor. Restorasyondan sonra Topkapı Sarayı’ndan sonra en çok ziyaretçi alan tarihi merkez haline geldi. Türkiye’yi şu ana kadar yaklaşık 2,5 milyon ziyaretçi ağırladı.” şeklinde konuştu.