Ekonomi

Güney Kore ilk çeyrekte ihracat artışıyla istikrarlı büyümesini sürdürdü

Güney Kore ekonomisi 2024 yılının ilk çeyreğinde, özellikle yarı iletken sektöründeki güçlü ihracatın hane halkı tüketimindeki düşüşü dengelemesi sonucunda bir önceki çeyrekteki büyüme oranını yakalayarak istikrarlı bir performans gösterdi.

Bir grup ekonomiste göre, ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) Ocak-Mart döneminde mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak bir önceki çeyreğe göre %0,6 oranında artmıştır. Bu genişleme oranı 2023’ün son çeyreğinde gözlenen büyüme ile uyumludur. Çeyrek büyümesine ilişkin tahminler farklılık göstermiş, bazı ekonomistler %0,3 gibi düşük bir artış öngörürken bazıları da %1,1 gibi yüksek bir artış tahmininde bulunmuştur.

Capital Economics’in kıdemli Asya ekonomisti Gareth Leather, Ocak ve Şubat aylarına ait perakende satış verilerinin harcamalardaki düşüşün devam ettiğini göstermesiyle tüketici talebinin karşı karşıya olduğu zorluklara dikkat çekti. Leather bu zayıflığı, talebi daha da azaltması beklenen yüksek faiz oranlarına ve soğuyan işgücü piyasasına bağladı.

Buna karşın, imalat ve ihracat sektörleri, yarı iletkenlere yönelik küresel talepteki artışla birlikte direnç göstermiştir. Leather, yakın vadede küresel büyümedeki potansiyel zorluklara rağmen, teknoloji döngüsündeki bir dönüşle desteklenen ihracatın güçlü kalacağını öngörüyor.

Güney Kore’nin GSYH’sinin ilk çeyrekte yıllık bazda %2,4 oranında büyümesi beklenmektedir ki bu bir önceki çeyrekte görülen %2,2’lik büyümeden daha hızlı bir orandır. Bu tahmin gerçekleşirse, 2022’nin üçüncü çeyreğinden bu yana en hızlı büyüme oranını temsil edecektir.

Ancak toparlanma, Güney Kore’nin en büyük ticaret ortağı olan Çin’deki dengesiz büyümeden kaynaklanan ve devam eden ekonomik yükselişi etkileyebilecek potansiyel risklerle karşı karşıya.

Ekonomik zorluklara ek olarak, dünyanın en borçlu ülkelerinden biri olan Güney Kore’de, Kore Merkez Bankası’nın (BOK) Ağustos 2021’den bu yana yaptığı toplam 300 baz puanlık bir dizi faiz artırımı nedeniyle harcamalar kısıtlandı. Merkez bankası, enflasyon %2 hedefine yaklaşana kadar borçlanma maliyetlerini düşürmeyi düşünmeyeceğini belirtti. Mart ayında %3,1 olarak açıklanan enflasyonla birlikte, yüksek borçlanma maliyetlerinin şimdilik tüketici harcamalarını baskılamaya devam edeceği görülüyor.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-serik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu