Yaşam

Sağlık Bakanlığı’ndan yüzme sularında hijyen denetimi açıklaması

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye genelinde 35 ilde deniz ve göl sularında bakteriyolojik izleme çalışmaları yapıldığı belirtildi.

Buna göre yüzme alanlarında belirlenen izleme noktalarından, 15 günde bir İl Sağlık Müdürlükleri tarafından örnekleralınmış, Sağlık Bakanlığı bünyesinde Halk Sağlığı Laboratuvarlarında analiz edilmektedir. Tüm izleme süreçleri Çevre Sağlığı Bilgi Yönetim Sistemleri (ÇSBYS) üzerinden takip edilmekte ve veriler anlık olarak güncellenmektedir.

Bakanlık, halkın etkileşimini artırmak amacıyla yüzme suları ile ilgili tüm bilgileri yuzme.saglik.gov.tr ​​web portalı aracılığıyla kamuoyu ile paylaşmaktadır. Bu platformda yüzme alanlarının teknik bilgileri, yıllara göre kalite sınıflamaları, plaj isimleri ve özellikleri gibi detaylı bilgiler bulunmaktadır. Yüzme alanları, cankurtaran hizmeti, yeme-içme alanları, soyunma kabinleri ve duşların analiz sonuçları hakkında bilgi almak mümkündür. Yüzme alanlarının fotoğrafları ve bölge hakkında yeni bilgiler de verilmektedir.

2022 izleme sonuçları açıklandı

2022 yüzme döneminde gerçekleştirilen izleme çalışmalarında toplam 17 bin 28 örnek alınmış ve yüzme alanları, 2022 yılı yüzme havuzu yönetmeliği doğrultusunda değerlendirilerek “Mükemmel”, “İyi”, “Yeterli” ve “Kötü” olarak sınıflandırılmıştır. düzenlemeler. Fiyatlandırılan 1.445 izleme noktasından 1.140’ı “Mükemmel” (%79) olarak sınıflandırıldı. Güzel sınıfın 165 izleme noktası (%11), yeterli sınıfın ise 86 izleme noktası (%6) vardır. Zayıf sınıfta 54 izleme noktası (%4) tespit edildi. Bu sonuçlar kamuya açık web portalı üzerinden kamuoyu ile paylaşılmıştır.

13 bin 943 havuz denetlendi

Sağlık Bakanlığı da ülkemizdeki yüzme havuzlarının hijyen kurallarına uygunluğu ve su kalite standartlarının belirlenmesi, denetlenmesi ve izlenmesi konularında çalışmalar yürütmektedir. Ülke genelinde faaliyet gösteren 5.743 faal işletme ve 13.943 yüzme havuzunun sağlık standartlarına uygunluğu yine Çevre Sağlığı Bilgi Yönetim Sistemi (ESMS) Havuz Suyu Modülü kullanılarak izlenmektedir.

Tesislerin sağlık ve güvenlik açısından düzenli olarak denetlenmesi amacıyla İl Sağlık Müdürlükleri tarafından havuzlardan su numuneleri alınmakta ve bakanlığa bağlı Halk Sağlığı Laboratuvarlarında analizleri yapılmaktadır. Kontroller sırasında kullanılan dezenfektanların bakanlık tarafından lisanslı olup olmadığı, havuzların teknik ve hijyen kurallarına uygunluğu gibi değerli konulara özel önem verilmektedir.

Bakanlık, yaptığı analizlerde uygunsuz sonuçlar tespit edildiğinde gerekli yaptırımları uygulamak için kararlı adımlar atarak, halkın güvenli ve sağlıklı bir yüzme deneyimi yaşaması için gerekli tedbirleri alıyor.

Bakanlığın yürüttüğü izleme çalışmaları Türk turizmi için büyük değer taşıyor. Uluslararası Mavi Bayrak programa katkıda bulunur. 2022 yılında 531 yüzme alanı Mavi Bayrak alırken, 2023 yılında bu sayı 551’e yükseldi. Ülkemiz, Mavi Bayrak ödüllü yüzme alanları sıralamasında dünya üçüncüsü oldu.

Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yüzme suyu kalite izleme çalışmaları ve havuz hijyen kontrolleri, halkın sağlığını korumak ve güvenilir yüzme alanları oluşturmak için gösterdiği özenle ön plana çıkmaktadır. Halk da bu verilere hızlı bir şekilde ulaşarak bilinçli seçimler yapabilir.

almusajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu