TAV Havalimanları’ndan 1,3 milyar euro ciro
TAV Havalimanları 2023 yılı mali ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. TAV, bir önceki yıla göre yüzde 22 artışla 96 milyon yolcuya hizmet verdi.
Türkiye’nin havalimanı işletmeciliğinde dünyanın lider markası TAV Havalimanları, 2023’te cirosunu yüzde 22 artırarak 1,3 milyar euroya çıkardı. Bu yıl 100 ila 110 milyon yolcuya ulaşmayı bekleyen TAV, 2025 beklentilerini de yukarı yönlü revize etti.
TAV Havalimanları İcra Kurulu Lideri Serkan Kaptan“2023 yılında 96 milyon yolcuya hizmet vererek yılı 2022’nin yüzde 22, 2019’un ise yüzde 7 üzerinde kapattık. Kış mevsiminin nispeten sıcak geçmesi nedeniyle 2023 dördüncü çeyreğinden itibaren trafikte artış görmeye devam ediyoruz.
Büyümeyi bileşenlerine ayırdığımızda, daha güçlü yabancı sınır yolcu sayısının 2019 yılını yüzde 13 üzerinde kapattığını görüyoruz. Ayrıca Rusya ve Ukrayna dışındaki birçok pazarımız da bu ortalamanın oldukça üzerinde büyüdü. 2019 yılına göre ana pazarımız olan Almanya’daki yolcularımız yüzde 24, İngiltere’deki yolcularımız yüzde 58, Polonya’daki yolcularımız yüzde 78 ve BAE’deki yolcularımız yüzde 65 büyüdü. Türkiye dışındaki havalimanlarından Türkiye’ye gelen yolcu sayısı da 2019 yılına göre yüzde 75 arttı. Mayıs 2023’te seyahat yasağının sona ermesinin ardından Gürcistan ile Rusya arasındaki trafikte kademeli olarak geri dönüş yaşandı.
Kazakistan’dan Türkiye ve Gürcistan’daki havalimanlarımıza gelen yolcu sayısı 2019 yılına göre yüzde 116 arttı. Türkiye ile Kazakistan arasında güçlü tarihi bağlar var. Haziran 2024’te açmaya hazırladığımız Almatı’daki yeni dış hatlar terminaliyle bu bağlarımızı daha da güçlendirmek istiyoruz. Yeni terminalle birlikte yolcularımıza geniş bir hizmet portföyünü en üst düzeyde sunmaya başlayacağız. Almatı’nın Avrupa ile Çin arasındaki stratejik konumu, havalimanını küresel kargo operasyonları için doğal bir merkez haline getiriyor. Dijitalleşme ve e-ticaret trendlerinin odak noktasında yer alan hava kargo trafiğinin önümüzdeki 15 yılda yıllık ortalama yüzde 4,1 oranında büyümesi bekleniyor. Kişi başına düşen gelirin yaklaşık 13 bin dolar olduğu Kazakistan’ın uluslararası seyahat talebi de artıyor. Artan talebi karşılayabilmek için ülkenin toplam ticari uçak filosunun 2025 yılına kadar yüzde 45 oranında büyümesi bekleniyor. Bu tarihi dönüm noktasında Kazakistan’ın kalkınmasına katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz.
Antalya Havalimanı yatırım programımızda yüzde 70 seviyesine ulaştık ve yeni terminalimizi 2025 yılının ilk çeyreğinde açmayı planlıyoruz. Yeni terminalin açılmasıyla birlikte havalimanının yıllık kapasitesi 35 milyondan 65 milyona çıkacak. milyon yolcu ve ticari alanın büyüklüğü mevcut alanın üç katına çıkacak. Yeni terminalimizde sunacağımız hizmetlerin yolcu konforunu artırmasını ve havalimanının ticari gelirlerine olumlu etki etmesini bekliyoruz. Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yapmakta olduğumuz yatırımların tamamlanma oranı yüzde 34’e ulaştı. Bu havalimanına yönelik yatırım programımızın 2025 yılı sonuna kadar sonuçlanmasını bekliyoruz.
TAV Havalimanları’nı geleceğe taşımak için 2021 yılında yoğun bir yatırım programına başladık. Bu kapsamda 2025 yılına kadar yeni havalimanı projelerimizde 1,2 milyar euroluk altyapı yatırımı yapıyoruz. Almatı alım bedelini, Ankara ve Antalya için ödenen kira avanslarını ve diğer bölgelerde yaptığımız tüm yatırımları da kattığımızda Portföyümüzün 2021-2025 yılları arasında toplam yatırım tutarı yaklaşık 2,5 milyar avroya ulaşıyor. Bu devasa yatırım programı, ülkemizin ve özellikle Türkiye havacılık sektörünün geleceğine olan güvenimizi gösteriyor. Küresel orta sınıfın büyümesi, kentleşme ve e-ticaret gibi eğilimler, öngörülebilir gelecekte havacılığın büyümesini desteklemeye devam edecek.
Yurtdışındaki ilk tahvil ihracımızı 7 Aralık 2023’te tamamladık. 5 yıl vadeli 400 milyon ABD doları tutarındaki tahvilimizin kupon faizi yüzde 8,5 oldu. Tahvil ödemelerimizi euroya çevirerek euro bazlı kupon faizimizi yüzde 6,87’ye düşürdük. Yatırımcıların yoğun ilgisini çeken tahvilimize 4 kat talep geldi. Küresel piyasalardaki zorlu koşullara rağmen son derece hızlı ve kusursuz bir şekilde gerçekleştirdiğimiz tahvil ihracımız, şirketimizin sahip olduğu bilgi sermayesinin eseridir.
2023 yılında ciromuz 2022 yılına göre yüzde 25 artarak 1,3 milyar euroya ulaştı. FAVÖK yüzde 19 artarak 385 milyon euroya ulaştı. Net kârımız 2022 yılına göre yüzde 104 artışla 249 milyona ulaştı. Medine hisse satışından tek seferlik elde edilen 83 milyon euroluk kar ve toplam 75 milyon euroluk ertelenmiş vergi geliri net kârımızı olumlu etkiledi. milyon Euro’luk kısmı enflasyon muhasebesinden kaynaklandı ve yasal kayıtlara uygulandı. 2024 yılında hizmet verdiğimiz yolcu sayısının 100 ila 110 milyon euro, ciromuzun 1,50 milyar ila 1,57 milyar euro, FAVÖK’ümüzün ise 430 ila 490 milyon euro arasında olmasını bekliyoruz. Ciro büyümesinin yolcu büyümesini aşmasını bekliyoruz çünkü 2024’ün özel yolcu salonu, bilgi teknolojileri ve yer hizmetleri şirketlerimiz için güçlü bir yıl olmasını bekliyoruz. 2022-2025 dönemine ilişkin bileşik büyüme beklentilerimizi de yukarı yönlü revize ediyoruz. Bileşik büyümenin ciroda yüzde 14-18, FAVÖK’te ise yüzde 14-20 arasında olmasını bekliyoruz.
Karbon emisyonlarımızı azaltma stratejimiz doğrultusunda Ankara, Bodrum ve İzmir’de toplam 18,4 MW gücünde güneş enerjisi santralleri kurmak için düzenleyici otoriteye gerekli başvuruları yaptık.
2021 yılından bu yana yürüttüğümüz yatırım programımız sonucunda TAV Havalimanları’nı geleceğe taşıyacak güçlü bir portföy oluşturduk. Bu yoğun yatırım programının tamamlanacağı 2025 yılına yaklaşırken yavaş yavaş çalışmalarımızın meyvelerini almaya başlıyoruz. “Birlikte bir dünya markası yarattığımız ve onu büyük bir başarıyla geleceğe taşıdığımız tüm çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve iş ortaklarımıza en içten şükranlarımı sunuyorum” dedi.
ÖZET FİNANSAL VE OPERASYONEL BİLGİLER
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı